2015. január 18., vasárnap

Csokibonbon 2. a gyakorlati rész

Szubjektív élményeim csokikészítés közben...

Alapanyagok

A legjobbakat! Annyi munkát beleölsz, nehogy már amiatt ne sikerüljön, hogy sajnáltad a pénzt a hozzávalókhoz. Részletesebben:
- A Hulala nem tejszín csak ugyanakkora dobozban van. Növényi alapanyagból készül, találóbb név lenne az "Ajajaj".
- A főzőtejszín krumplipürébe megteszi, de a csokoládéba vékonyka. A főzőtejszínben 20% a zsírtartalom, a habtejszínben minimum 30%. Ez utóbbi kell neked.
- Állítólag a jó táblás csokiból is jó bonbonokat lehet készíteni. Én jobban szeretem a célra árult csokipöttyöket. Nem olcsó, 100g kb 400 Ft, viszont a minőség megfelelő. Ha már próbáltál december vége felé "tejbevonómassza-csokimikulást" felhasználni tortabevonáshoz, akkor tudod, hogy mekkora a különbség. 


Szilikon vagy polikarbonát?

Nekem egyértelműen szilikon. Miért? Mert először nem a csokiba szerettem bele, hanem a formába. Amikor már ezres alatt lehetett kapni, vettem hármat, aminek legjobban tetszett a mintája. Először nem is csoki készült bele, hanem birsalmasajt. Másodszorra jégkocka. Csak utána kezdem el olvasgatni, hogy hogyan is készül a csoki egyáltalán.

töltetlen vagy töltött?

Egyértelműen a töltött. Abban van kihívás, és tér a kisérletezésre. Az egyedi táblás csokik, mindenfélével megszórva, meg villáskulcs formájú csokik poénosak, de sose vonzottak.

ét, tej, vagy fehér?

Nekem az étcsoki! Azért ennek is van egy felső határa, a kedvencs csokilelőhelyemen az étcsokijuk étebb, mint korábban; így ehetetlenül keserű, mindenképp hígítani kell. Én némi tejcsokit tettem bele, bár biztos nem ez a professzionális módszer.
A családom viszont a fehércsokis bonbonokra bukik igazán. Én azt nemszeretem, mert túl kevés benne a csoki. (Ha nem tévedek, a fehér csoki tulajdonképp leginkább kakaóvaj.)

Melegítés?

Vízfürdő. Gáztűzhelyen nem tudom hogyan lehet kivitelezni, villanyon - pláne kerámialapon ideális. Egy fazékba teszem a vizet, erre a kisebb lábast, ami nem ér bele a vízbe. A forró víz melege olvasztja fel a csokit, igen kíméletesen. Ha túl meleg, elhúzom oldalra, ha kezd megdermedni, újra melegítem egy picit. türelmesen kevergetem, amíg felolvad. Állítólag mikróban is lehet, nem próbáltam. Nekem elég, amikor a vaj felrobban olvasztás közben, nincs kedvem csoki után takarítani a mikrót.
A fehér csoki még így is nagyon folyós lesz, lassan dermed, nehéz vele kikenni a formát. De megéri, van, ami csak  ebből jó.

a csoki és az idő

Legutóbb tavalyi, de még nem lejárt csokival kezdtem dolgozni, a fehér totál betúrósodott, de az ét is nagyon nehézkesen olvadt. Az ét töltelékbe jó, a fehér max. muffinba. Illetve a család mindegyiket szívesen megsemmisíti :)

Egyéb kellékek

Szilikonformák. Vannak cirádásak, de az egyszerű formák váltak be - könnyebbt őket kikenni. A szív és a lóhre a legbarátságosabb ilyen szempontból.
Kicsi lábos, jó sok. Egy az étnek, egy a fehérnek. Egy a tölteléknek, meg még egy a másik tölteléknek. (Ha egyszer nekilátok, egyszerre többfélét csinálok.)
Nagyobb lábas a vízfürdőnek. Persze, lába egyiknek sincs, de a lábas mégiscsak kisebb, mint a fazék, nem?
Kicsi tálcák, szintén jó sok. A kedvencemre pont ráfér a szilikonforma. Így könnyebb mozgatni, és ha félremegy a csoki, akkor a tálcára csöpög.
Kanál, rengeteg. A csokik keverséhez legjobban a normál fém leveseskanalat szeretem. Próbáltam én fakanállal, meg szilikonnal, meg mindenfélével, de ez vált be. Kiskanál pedig a töltéshez, a felesleges csoki kikanalazásához, ha úgy csinálom a bonbon héját, hogy a formát kikenem, akkor szintén a kiskanál vált be az ecset helyett. Sőt, a szilikonforma felületéről a felesleges csokit is kanállal tudom a legjobban lehúzni, jobban, mint a kaparókártyákkal.
Mosogatógép. Kell magyarázni? 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése