2015. január 11., vasárnap

Csokibonbon

Áginak dedikálva, mert épp a csokikészítés lelki világáról méleztünk, amikor kitalálta, hogy írhatnék blogot. Ő az oka mindennek :)

Ha konyhában készül és én csinálom, akkor: csokibonbon!
Ez persze nem igaz, mert mást is csinálok szívesen, ha édes, meg még mindenféle mást is ha kaja kell a családnak, és már unják az édeset.
De a leghálásabb a csokibonbon, mert annak minden alkotórésze egyenként is finom, úgyhogy amit elrontottam, az is finom és elfogy. Ellentétben mondjuk a rántott hússal.

Persze nem magamtól vagyok okos. A kedvenc oldalam, ahonnan szinte az összes tudást szereztem: www.pralineparadicsom.hu Minden kezdőnek alapirodalom!
Ehhez képest én világ életemben barkács szinten fogom űzni az édességkészítést.
A másik fontos linkem a csokik forrása: www.desszertmester.hu

A mostani adagot a fiam kérésére csináltam, aki szülinapjára kért fehércsokis bonbont. És ha egy készül, kell választék is.


Fehércsokis bonbon
(most szívecskében, a család kedvence):
- 100 g fehércsoki
- 65 g habtejszín
- 3 szem kardammon magja elporítva
Összemelegítem, elkeverem, kész. Ez enyhén folyós lesz, ha keményebb krémet szeretnél, a tejszín mennyiségét kell csökkenteni. A 100 g csoki soknak tűnhet, de a krém  a hűtőben eláll, onnan pedig szublimál. (Van ennek köze ahhoz, hogy a családtagokat a nyitott hűtő előtt kiskanállal a kezükben látom?)
A fehér csokis krém legjobb fehércsoki héjban, de tej- és étcsokiban is jó. 

Sóskaramellás bonbon
(most hosszú formában)
először azt írtam, hogy a krém receptje a fenti oldalról származik. De nem találom, úgyhogy írok két variációt is. A lényeg úgyis a karamell + só.
1. verzió
12, 5 dkg cukor karamellizálni, 125 ml tejszín, 1 rúd vanília, 2 dkg vaj, 3 dkg méz, csipet só. Összefőzni.
2. verzió
100 g cukor+ 2 ek víz karamellizálni, 40 g vaj, 6 ek habtejszín, ebben a sorrendben. Miután mindent összeöntöttünk, kis lángon összeolvaszani.
Jó sok sót kell belerakni. Ha magában túl sósnak tűnik, na akkor lesz jó a csokiba.
Amikor kész a karamell, és fel kellene oldani a tejszínben, na olyankor szokott összeállni egy tömbbé, hogy fakanállal együtt a lábost is fel lehet emelni. Ha jobban melegítjük, könnyebben feloldódik. Csak akkor hol van a kis lángon összeolvasztani?

Málnakrémes bonbon
(legutóbb karácsonykor készült, a személyes kedvencem)
SK levendulás málnalekvár étcsokival. Lekvár, étcsoki és tejszín összemelegítve. Érzésre szoktam csinálni, legközelebb ígérem, hogy lemérem az arányokat :)
Étcsoki héjban az igazi.

Kávés bonbon 
(lóhere formában)
Ez volt most az újdonság. Csak érzésre csináltam, nem olvastam utána. Forró tejszínben oldottam fel a nescafét, kb. fele-fele arányban került bele tej- és fehércsoki. Finom lett, de legközelebb kipróbálom csak fehércsokival, azt tippelem, hogy az lesz az igazi.

tokaji-aszus-marcipános bonbon
(most nem készült, mert a lányom megette a marcipánt)
Nagyszermű mazsolát 2-3 napra tokaji aszuba áztatunk. Ezt összeturmixoljuk marcipánnal, és kész a töltelék. Ha megszorulunk, az áztatás ideje akár percekre is lerövidíthető. Csoki nélkül is isteni!

+1 Borzselés
A férjem hozott borzselét, 3 szembe azt raktam. Érdekes lett, de azt hiszem, nem csokiba az igazi :)

Legközelebb folytatom praktikus tanácsokkal/tapasztalatokkal. 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése